Gedragscode Vlaamse Traditionele Sporten
Gedragscode Vlaamse Traditionele Sporten
Gedragscode versie 23/11/2022
Vlas | Sportiv vindt samen met jou onze (volks)sporten de mooiste sporten ter wereld? Omdat dit niet alleen voor jou, maar ook voor iedereen binnen onze sportgemeenschap effectief zo zou zijn, dragen wij ethiek en integriteit hoog in ons vaandel.
Ongewenst of niet-integer gedrag zoals onsportiviteit, gebruik van stimulerende middelen, wedstrijdvervalsing, frauderen, seksueel grensoverschrijdend gedrag, verbaal of fysiek geweld, pesten, discriminatie, vandalisme en dergelijke meer passen niet binnen onze sport. Daarom wensen wij dat iedereen binnen onze sportgemeenschap van jong tot minder jong, van pure recreant clubspeler tot de beste competitiespeler, van tegenstrever tot verantwoordelijke official, kapitein, trainer, bestuurder of vrijwilliger, alsook als ouder, begeleider of supporter zich ethisch verantwoord en integer gedraagt.
Om een duidelijk kader te bieden hanteert Vlas | Sportiv meerdere gedragscodes. Deze gedragscodes zijn bindend voor alle leden van Vlas | Sportiv in eender welke club, en zijn in principe ook van toepassing op alle niet-leden die op enige wijze betrokken zijn bij onze sport.
Voor formele klachten, gewone meldingen of vragen met betrekking tot deze gedragscodes kan je steeds terecht bij de betreffende club- of tornooiverantwoordelijke of bij het meldpunt van Vlas | Sportiv via info@vlas.be of onze API via https://www.vlas.be/over-ons/gezond-en-ethisch-sporten .
We verwachten dat eenieder die ernstige schendingen van deze gedragscode constateert, dit ook meldt. Dit is zeker niet uitsluitend voorbehouden voor de slachtoffers. Neem je verantwoordelijkheid op en spreek, zeker als sportverantwoordelijke, mensen aan op niet-integer gedrag.
1.1. BASISGEDRAGSCODE (VAN TOEPASSING OP ALLE LEDEN)
1.1.1 Respect en waardering voor de andere
1. We tonen respect voor de eigenheid en diversiteit van iedereen. We respecteren de onderlinge verschillen qua leeftijd, geslacht, seksuele geaardheid, geloofs-, levens- of politieke overtuiging, ras, culturele achtergrond of andere kenmerken. Noch in woorden, noch in daden geven we uiting aan racisme, seksisme, homofobie of andere vormen van discriminatie. Iedereen in onze gemeenschap moet het gevoel hebben zich vrij te kunnen bewegen.
2. We laten te allen tijde de andere in zijn/haar waarde, ook al zijn we het met die persoon niet eens. We praten mét elkaar, niet over elkaar. We kunnen luisteren naar wat de andere te zeggen heeft, staan open voor kritiek en leggen onze mening niet op aan anderen.
3. We hebben het volle respect voor de inzet van anderen die de beoefening van onze sport mogelijk maken. Een welverdiend schouderklopje voor de vrijwilliger kan wonderen doen.
1.1.2 Respecteren van de privacy
4. We respecteren de grenzen van elkaar (privacy) en bewaken onze eigen grenzen (assertiviteit). We mengen ons dus niet onnodig in het persoonlijke leven van de andere en we maken indien nodig naar de andere toe duidelijk wat voor ons als persoon wel of niet kan.
5. We onthouden ons van grensoverschrijdend gedrag. Dit is elke vorm van ongewenst gedrag dat de persoonlijke grenzen van de andere overschrijdt en door de persoon die het ondergaat als gedwongen en/of ongewenst wordt ervaren. Het is elke vorm van gedrag of toenadering, in verbale, non-verbale, digitale of fysieke zin, die als doel of als gevolg heeft de waardigheid van de persoon aan te tasten In het bijzonder wanneer een bedreigende, vijandige, beledigende, vernederende, sociaal onveilige of kwetsende situatie wordt gecreëerd, waaronder ongewenst seksueel gedrag en misbruik, discriminatie, pesten en mishandeling.
6. We onthouden ons in het bijzonder van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dergelijk gedrag kan verschillende gradaties aannemen, van ongepaste lichamelijke of seksueel getinte aandacht of opmerkingen, over ongepaste aanrakingen, grooming (kinderlokken) en sexting (seksueel getinte inhoud sms- en sociale mediaberichten) tot voyeurisme, stalking, aanranding of verkrachting. We misbruiken ook onze positie (bijvb. als trainer, official, verantwoordelijke, …) niet om persoonlijke grenzen te kunnen overschrijden.
7. We gaan vertrouwelijk en zorgvuldig om met en maken geen misbruik van alle verkregen persoonlijke info (GSM-nummer, emailadres, emails, …) en beeldmateriaal (foto, video, …), vooral m.b.t. het verspreiden, gebruiken, opslaan of verwerken ervan, in het bijzonder via sociale media of andere digitale platformen.
1.1.3 Geweldloos in het leven staan
8. We gebruiken geen fysiek of verbaal geweld. We zijn niet grof of agressief naar de andere toe. We vallen anderen niet lastig en we vallen anderen niet aan.
9. We intimideren, misleiden, kwetsen, kleineren, negeren, bedreigen, chanteren of mishandelen de andere niet. We sluiten niemand uit en zijn verdraagzaam.
10. We pesten niet. Pesten is herhaald gedrag van 1 of meer personen, met als doel anderen te kwetsen. De schade kan psychologisch, sociaal, lichamelijk of seksueel zijn. Wie gepest wordt, kan zich meestal niet verdedigen: er is sprake van een ongelijke (of als ongelijk ervaren) machtsverhouding tussen diegene die pest en de gepeste.
11. We respecteren de eigendommen van de andere. We stelen of beschadigen niet.
1.1.4 Persoonlijke integriteit
12. We zijn eerlijk, betrouwbaar en objectief. We liegen niet.
13. We doen wat we beloven en komen gemaakte afspraken na. We communiceren hiertoe helder en direct. We durven indien nodig nee te zeggen.
14. We accepteren de verantwoordelijkheid van onze eigen beslissingen en acties. We kunnen uitleggen wat we doen en waarom we het doen.
15. We kunnen luisteren naar instructies en deze respectvol opvolgen.
16. We onthouden ons van enige vorm van fraude, belangenvermenging of corruptie. We kopen niet om, laten ons niet omkopen, noch faciliteren we omkoping.
1.1.5 Zorg en verantwoordelijkheid dragen
17. We stralen trots uit over onze sport, de club en Vlas | Sportiv. We handelen nooit op enige wijze die deze partijen kan schaden.
18. We hanteren geen onbetamelijk taalgebruik en zijn te allen tijde vriendelijk en fatsoenlijk
19. We trachten zelf een positief rolmodel, een voorbeeld voor anderen te zijn.
20. We gedragen ons naar ons functie, des temeer als we een bijzondere rol, taak of verantwoordelijkheid hebben. We spannen ons in om onze functie en rol zo goed mogelijk uit te oefenen.
21. We misbruiken onze macht niet. We ontzeggen de andere niets waarop deze recht heeft.
22. We garanderen de veiligheid van anderen.
23. We maken en houden binnen onze sportgemeenschap het onderwerp integriteit bespreekbaar. We spreken anderen aan op ongewenst gedrag en motiveren en steunen hen om beter te doen.
24. We melden schendingen van deze gedragscode. We stimuleren anderen dat ook te doen.
25. We respecteren zowel de regels van de openbare orde als de plaatselijke regels.
26. We voelen ons onderdeel van een gemeenschap die bijdraagt aan een duurzame samenleving en nemen onze individuele verantwoordelijkheid op.
27. We houden onze omgeving netjes en ruimen eigen afval op. We zien erop toe dat eigendommen intact blijven.
1.2. GEDRAGSCODE OP EN ROND HET TERREIN
De sporter en/of speler:
1.2.1 Basisgedragscode
1. Houdt zich aan alle bepalingen van de basisgedragscode van Vlas | Sportiv.
1.2.2 Professionaliteit, prestatiegerichtheid en spelplezier
2. Houdt zich aan de spelregels en aan alle van toepassing zijnde reglementen. Daarom adviseren we spelers om op de hoogte te zijn van de geldende reglementen.
3. Geeft steeds het beste van zichzelf en wil winnen, maar doet er alles aan om goed om te gaan met winst en vooral met verlies. Hij/Zij/Hun/hun laat zich niet overmeesteren door temperament of ontgoocheling. Een applausje voor een mooie prestatie is altijd top. Onsportiviteit van een andere speler is nooit een reden om zelf onsportief te zijn. Hij/Zij/Hun/hun maant eigen teamleden en supporters aan tot fairplay en maakt er samen een aangenaam sportief moment van.
4. Speelt niet vals en gedraagt zich op en naast het terrein niet onsportief.
5. Laat zich niet in met matchfixing (wedstrijd- of competitievervalsing), noch gokt op eigen wedstrijden of competities. Hij/Zij/Hun weet dat dit verboden is en beseft ook dat matchfixing een gevaar is voor iedereen die erbij betrokken is (wegens de malafide organisaties die er soms achter zitten). Als Hij/Zij/Hun kennis heeft van matchfixing wordt dit gemeld aan het Meldpunt van Vlas |
Sportiv. Hij/Zij/Hun gaat tevens zorgvuldig om met inside informatie die kan misbruikt worden bij sportweddenschappen.
6. Gebruikt geen verboden of stimulerende middelen of methodes, noch faciliteert het gebruik ervan. Hij/Zij/Hun beseft dat doping gevaarlijk is voor de gezondheid en dat dopingcontroles zorgen voor eerlijke competitie. Hij/Zij/Hun beseft ook dat het aangewezen is omzichtig om te springen met geneesmiddelen en voedingssupplementen. Zie ook de van kracht zijnde decretale regelgeving (www.dopinglijn.be). Niet alleen elke sporter, maar ook elke trainer-begeleider valt onder deze regelgeving.
7. Gebruikt geen illegale drugs, noch promoot het of faciliteert het.
8. Is op een verantwoorde en gezonde manier bezig met sport
9. Gaat op een verantwoorde manier om met alcohol, zeker op en rond het sportterrein, als chauffeur, alsook tijdens een verantwoordelijke functie.
1.2.3 Respect voor anderen, de organisatie, de infrastructuur en het materiaal
10. Toont respect voor de tegenstrever(s), de teamgenoten, de officials, de trainer, de supporters en iedere andere betrokkene.
11. Reserveert pas een sportterrein of schrijft pas in voor een tornooi als Hij/Zij/Hun zeker is te kunnen spelen. Hij/Zij/Hun speelt op het sportterrein dat gereserveerd werd of toegewezen werd.
12. Speelt met aangepast schoeisel en behandelt met respect het terrein- en ander materiaal.
13. Komt op tijd voor zijn/haar match, ontmoeting (15' voor aanvang) of speeluur, of meldt tijdig af. Is Hij/Zij/Hun voor de match te laat, dan excuseert de speler zich bij de wedstrijdleider/interclubleider en de tegenspeler(s). Excuses worden niet verzonnen als deze er niet zijn.
14. Verliest niet onnodig tijd bij de opwarming en respecteert de rusttijden.
15. Wenst voor aanvang van de wedstrijd de tegenstrever een fijne wedstrijd toe en geeft hem/haar een hand onmiddellijk na het einde van de match.
16. Telt luidop de punten (tussenstand melden vóór de start van elk punt) en gebruikt de scoreborden indien aanwezig.
17. Bespreekt open, rustig en eerlijk discutabele fases.
18. Geeft met het nodige respect gevolg aan de beslissingen van de officials.
19. Laat het terrein achter na afloop van het spelen zoals het werd aangetroffen.
20. Verlaat tijdig het terrein en laat het terrein en de kleedkamer netjes achter, ruimt alle materialen op en deponeert en sorteert afval in de vuilbakken.
1.2.4 Overtredingen van de competitiereglementen
21. Weet dat bepaald gedrag niet gepast is en is akkoord dat bij onderstaande niet limitatief opgesomde overtredingen door de in functie zijnde official strafpunten kunnen worden toegekend per officiële wedstrijd afhankelijk van de betrokken sport.
1.3. GEDRAGSCODE TRAINERS, COACHES EN KAPITEINS
Deze personen hebben een eerstelijnscontact binnen onze sport. Onberispelijk gedrag is daarom cruciaal.
De trainer, coach en kapitein:
1.3.1 Basisgedragscode
1. Houdt zich aan alle bepalingen van de basisgedragscode van Vlas | Sportiv.
1.3.2 Professionaliteit
2. Gebruikt te allen tijde geschikte trainingsmethoden waar de spelers op de lange termijn (ook) profijt zullen hebben en vermijdt methoden die schadelijk zouden kunnen zijn.
3. Zorgt ervoor dat de opdrachten en trainingen geschikt zijn voor de leeftijd, het vaardigheidsniveau, de mogelijkheden en de trainingstoestand van de speler(s).
4. Respecteert het feit dat het doel als coach van de speler niet altijd hetzelfde is als dat voor de speler en richt zich op succes dat is gebaseerd op realistische doelen en met begrip voor de groei en de ontwikkeling van de speler.
5. Herkent individuele verschillen bij spelers en denkt altijd aan het langetermijnbelang van iedere speler.
6. Zorgt voor uitdagingen voor iedere speler. Deze uitdagingen dienen haalbaar en motiverend (spannend) te zijn.
7. Coacht niet tijdens een wedstrijd, tenzij reglementair toegelaten.
8. Voorziet leerlingen/spelers en ander deelnemers van feedback op een zorgzame manier die bij hun behoefte past en vermijdt te (veel) negatieve feedback.
9. Kent en handelt naar de regels en richtlijnen en stimuleert en ondersteunt ook de sporters om er meer over te weten te komen.
10. Luistert naar de mening van anderen en is bereid om continu bij te leren en te ontwikkelen.
1.3.3 Behandeling van leerlingen/spelers
11. Behandelt alle leerlingen/spelers eerlijk, ongeacht atletisch vermogen, sociaaleconomische status, geslacht, ras, land van herkomst, seksuele geaardheid, geloof, politieke mening en elke andere conditie. Hij/Zij/Hun sluit niemand uit en is tolerant.
12. Behandelt alle leerlingen/spelers steeds met respect, tast niemand in zijn waarde aan en is eerlijk en consequent tegen hen. Hij/Zij/Hun komt alle beloften en verplichtingen (geschreven én in woord) na.
13. Zorgt voor een veilige omgeving. Hij houdt zich aan de veiligheidsnormen en -eisen en schept een omgeving en sfeer, waarin sociale veiligheid gewaarborgd is en ook zo wordt ervaren.
14. Respecteert het privéleven van de sporter en dringt niet verder in hun privéleven dan nodig. Hij/Zij/Hunn gaat met respect om met ruimtes waarin de sporters zich bevinden, zoals de kleedkamer, douches of hotelkamer.
15. Is open en alert voor persoonlijke waarschuwingssignalen dat iets niet goed gaat en aarzelt niet om deze signalen door te geven aan de verantwoordelijke personen of instanties.
16. Betrekt de leerling/speler bij beslissingen die hem aangaan.
1.3.4 Spelersgedrag
17. Ziet toe op het naleven van de reglementen, de huisregels, de betreffende gedragscodes en eventueel andere geldende normen.
18. Stelt vast, samen met de leerlingen/spelers en anderen, welke informatie vertrouwelijk is en respecteer dat.
19. Moedigt de spelers en andere coaches aan om integriteit te ontwikkelen en te behouden in de relatie tot anderen.
20. Moedigt de spelers aan elkaar te respecteren en verwacht respect voor het individu, ongeacht het spel- en/of prestatieniveau.
21. Stimuleert een sfeer waarin onderlinge en wederzijdse aanmoediging bestaat onder de spelers.
22. Moedigt aan en bevordert dat de leerling/speler zijn onafhankelijkheid en de verantwoording op zich neemt voor het eigen gedrag, prestaties, beslissingen en handelingen.
23. Ontmoedigt op actieve wijze het gebruik van verboden of stimulerende middelen of methodes, alsook het gebruik van alcohol, tabak, drugs en elk ander verboden middel.
1.3.5 Houding t.o.v. andere begeleiders
24. Respecteert de andere trainers/coaches/kapiteins en handelt altijd op basis van vertrouwen en loyaliteit.
25. Erkent het recht van de leerling/speler om andere trainers, coaches en adviseurs te raadplegen en werkt volledig samen met andere specialisten (bv. sportwetenschappers, dokters, fysiotherapeuten enz.).
26. Aanvaardt en respecteert de rol van de officials.
1.3.6 Bijzondere maatschappelijke regels en sportregels
27. Is zich bewust van de machtsongelijkheid en (soms ook) afhankelijkheid van de speler/speelster en misbruikt zijn/haar positie niet om op onredelijke of ongepaste wijze macht uit te oefenen. Hij/Zij/Hun onthoudt zich van elke vorm van misbruik, emotioneel of fysiek grensoverschrijdend gedrag, waaronder seksueel getinte opmerkingen, en aanrakingen en seksueel misbruik. Alle seksuele handelingen, contacten en relaties met minderjarigen zijn onder geen beding geoorloofd.
28. Vermijdt situaties met spelers die als compromitterend worden ervaren of kunnen worden opgevat.
29. Laat zich niet in met matchfixing (wedstrijd- of competitievervalsing), noch faciliteert het of promoot het. Hij/Zij/Hun gokt niet op wedstrijden of competities van eigen spelers. Hij/Zij/Hun weet dat dit verboden is en beseft ook dat matchfixing een gevaar is voor iedereen die erbij betrokken is (wegens de malafide organisaties die er soms achter zitten). Hij/Zij/Hun is voorzichtig met en maakt geen misbruik van inside informatie die kan misbruikt worden bij sportweddenschappen. Als Hij/Zij/Hun kennis heeft van matchfixing wordt dit gemeld.
30. Neemt geen gunsten, geschenken, diensten of vergoedingen aan, of biedt geen aan
1) om iets te doen of na te laten wat in strijd is met de integriteit van de sport, en
2) wordt Hij/Zij/Hun iets aangeboden om iets te doen of na te laten, dan meldt Hij/Zij/Hun dit dan aan de bevoegde instanties.
31. Mengt zich niet oneigenlijk in dopingcontroleprocedures of –onderzoeken.
32. Respecteert te allen tijde de toepasselijke regels inzake bescherming van persoonsgegevens zoals omschreven in de Algemene Verordening Gegevensbescherming, door onder meer de in het kader van zijn/haar functie verkregen persoonsgegevens:
• Enkel aan te wenden in het kader van de afgesproken samenwerking;
• In geen geval door te spelen aan derden;
• Er vertrouwelijk mee om te gaan;
• Niet te kopiëren, behalve met het oog op back-up;
• Een eventuele datalek (verlies van de persoonsgegevens aan derden) onmiddellijk te melden.
Hij/Zij/Hun is aansprakelijk voor de schade die voortvloeit uit het niet naleven van deze verplichting, maar kan evenwel niet aansprakelijk zijn voor de schade die voortvloeit uit het naleven van instructies van de opdrachtgever (bijvb. de club). Deze laatste heeft het recht om op elk ogenblik de naleving van deze verplichting te controleren.
33. Is voorzichtig bij het gebruik van persoonlijke foto's. Voor algemene sfeerfoto's (groepsfoto, niet duidelijk op één of enkele personen gericht, maar eerder bedoeld om een algemeen sfeerbeeld te tonen) is er geen toestemming vereist. Voor gerichte foto's moet zeker toestemming van de gefotografeerde worden gevraagd om deze te kunnen publiceren. Als een persoon weigert om op een sfeerbeeld terecht te komen, moet dit uiteraard worden gerespecteerd. Elk verzoek om een persoonlijke foto te verwijderen moet onmiddellijk worden ingewilligd.
1.3.7 Verantwoordelijkheid en ethiek
34. Heeft te allen tijde een voorbeeldfunctie waarin de positieve aspecten van onze sport duidelijk worden geëtaleerd en waarin een ideaalbeeld van onze sport en coaching wordt toegepast. Hij/Zij/Hun onthoudt zich van gedragingen en uitlatingen waardoor de sport in diskrediet wordt gebracht, gedraagt zich hoffelijk en respectvol, en onthoudt zich van grievende en/of beledigende opmerkingen, ook via de sociale media.
35. Is niet onder invloed van alcohol of drugs tijdens de opdrachten en maakt een duidelijke afspraak met de jeugdteams dat er noch alcohol, noch drugs wordt gebruikt.
36. Gebruikt geen GSM tijdens de lesuren of beperkt dit minstens tot het strikt noodzakelijke.
37. Is zorgvuldig en oprecht bij het vermelden van diploma's, ervaring en functies en vermeldt correct alle relevante feiten bij de aanstelling als trainer, coach of kapitein.
38. Vermijdt het aanwenden (misbruiken) van zijn/haar relatie met de speler ten aanzien van persoonlijke, politieke of zakelijke belangen ten koste van het belang van de speler(s).
1.4. GEDRAGSCODE OFFICIALS
Vlas | Sportiv verwacht van spelers die aan wedstrijden deelnemen dat zij zich strikt houden aan de gedragsregels op en rond het terrein. Aan de officials die worden ingezet worden dan ook hoge eisen gesteld met betrekking tot deskundigheid én gedrag. Zij vertegenwoordigen onze sport t.g.v. competities. Deze eisen zijn vervat in de specifieke gedragscode voor officials.
De official:
1.4.1 Basisgedragscode
1. Houdt zich aan alle bepalingen van de basisgedragscode van Vlas | Sportiv.
1.4.2 Professionaliteit
2. Beschikt over een zeer goede kennis van de regels en houdt deze up-to-date. Hij/Zij/Hun kent de spelregels en kan deze in alle spelsituaties toepassen. Hetzelfde geldt ten aanzien van de procedures voor de arbitrage tijdens wedstrijden, het algemeen competitiereglement, het interclubreglement, het reglementvan het betreffende circuit en het huishoudelijke reglement.
3. Is steeds tijdig aanwezig en bereikbaar om de officiële taak kwalitatief te kunnen vervullen en houdt zich aan afspraken.
4. Is bij competities waar Hij/Zij/Hun functioneert deftig gekleed conform de afgesproken kledingcode.
5. Ziet toe op naleving van alle reglementen, ook betreffende internationale organisaties, de huisregels, de betreffende gedragscodes en andere normen, eventueel in samenwerking met de aanwezige trainers/coaches en begeleiders.
6. Officials gedragen zich te allen tijde op een professionele en waardige wijze en tonen respect voor de wedstrijd- of interclubleider, andere officials, overige medewerkers van de competitie, spelers, pers en toeschouwers.
7. Beschikt over een dusdanige lichamelijke conditie dat Hij/Zij/Hun de taak op een professionele manier kan vervullen.
8. Onthoudt zich van alcohol- en drugsconsumptie. Op de dagen dat Hij/Zij/Hun functioneert nuttigt Hij/Zij/Hun geen alcoholische dranken of drugs voor aanvang van de wedstrijden en voorts op die dagen ook niet 'on site' zolang er wedstrijden worden gespeeld en Hij/Zij/Hun in officialsuniform is.
9. Geeft het goede voorbeeld en bespreekt indien nodig met de spelers de uitleg van spelregels en manieren om de arbitrage en het gedrag van spelers te verbeteren.
10. Vormt als (onderdeel van de) arbitrage één blok en zal nooit beslissingen of publieke afroepingen van andere officials openlijk in een negatief daglicht stellen, ook als Hij/Zij/Hun toeschouwer is bij een collega-official. Dit is alleen toegestaan rechtstreeks naar de betreffende official of de fungerende wedstrijd- of interclubleider. Wanneer de functie en betreffende reglementen het toelaten kan de leidinggevende official uiteraard overrulen.
11. Is dienstbaar, zowel bij het faciliteren van een sportief verloop van de competitie, als bij het uitvoeren van het beleid rond sportief gedrag. Hij/Zij/Hun organiseert een goede samenwerking met de andere officials.
12. Verleent zijn/haar medewerking aan de competitie tot het moment dat de wedstrijd- of interclubleider toestaat te vertrekken.
1.4.3 Ethiek
13. Behandelt alle betrokkenen eerlijk en met respect, ongeacht geslacht, ras, land van herkomst, atletisch vermogen, seksuele geaardheid, geloof, politieke mening, sociaaleconomische status etc. of bij welke club ook aangesloten.
14. Is open en handelt zo transparant mogelijk, zodat het eenvoudig is om verantwoording af te leggen en inzicht bestaat in het handelen en de beweegredenen.
15. Waakt voor belangenvermenging en functioneert niet bij een wedstrijd waarbij hij een relatie heeft met een van de spelers, voor zover deze relatie kan leiden tot belangenvermenging of tot twijfel aan de onpartijdigheid van de official. Hiermee worden niet slechts echte belangenvermengingen voorkomen. Alleen al de schijn van belangenvermenging maakt een official ongeschikt om te functioneren bij een dergelijke wedstrijd. Na overleg met de spelers kan hij eventueel wel fungeren als official.
16. Is te allen tijde volstrekt onpartijdig en onafhankelijk tegenover spelers en gaat geen relaties aan of onderneemt geen activiteiten die twijfel doen ontstaan aan zijn/haar onpartijdigheid als official. Hij/Zij/Hun laat geen club- of eigen belangen primeren ten opzichte van de rechten van de spelers. Officials zoeken niet bewust contact met spelers en gaan niet vertrouwelijk met spelers om. Het is officials echter niet verboden om aan sociale verplichtingen deel te nemen waarbij ook spelers aanwezig zijn of in hetzelfde hotel als spelers te logeren.
17. Blijft onafhankelijk. Officials doen, zonder voorafgaande toestemming van Vlas | Sportiv of de betreffende club, geen mededelingen aan de pers of op sociale media, als hun uitspraken met betrekking tot de arbitrage op een bepaalde competitie kunnen worden gepubliceerd of uitgezonden.
18. Laat zich niet in met matchfixing (wedstrijd- of competitievervalsing), noch faciliteert het, tolereert het of werkt eraan mee. Hij/Zij/Hun weet dat dit verboden is voor elke betrokken speler, coach, spelersentourage, tornooidirecteur, official en -medewerker en beseft ook dat matchfixing een gevaar is voor iedereen die erbij betrokken is (wegens de malafide organisaties die er soms achter zitten). Hij/Zij/Hun is zich bewust van de risico's van matchfixing, handelt ernaar en werkt pro-actief mee aan de bestrijding ervan. Hij/Zij/Hun is voorzichtig met en maakt geen misbruik van inside informatie die kan misbruikt worden bij sportweddenschappen. Officials spreken in dit verband niet met toeschouwers voor, tijdens of onmiddellijk na een wedstrijd, behalve in die gevallen waarbij het nodig is om voor een goede voortgang van de wedstrijd de toeschouwers te informeren of tot stilte te manen. Hij/Zij/Hun is verplicht (een vermoeden van) matchfixing of doping, of pogingen daartoe, direct te melden aan de bevoegde instanties. Hij/Zij/Hun gokt niet op wedstrijden waarbij Hij/Zij/Hun betrokken is.
19. Onthoudt zich van andere handelingen die gericht zijn op het onrechtmatig beïnvloeden van uitslagen van wedstrijden, waaronder het indirect opdragen, toestaan en/of iemand in de gelegenheid te stellen om de genoemde weddenschappen aan te gaan.
20. Neemt geen gunsten, geschenken, diensten of vergoedingen aan, of biedt geen aan om iets te doen of na te laten wat in strijd is met de integriteit van de sport. Wordt Hij/Zij/Hun iets aangeboden om iets te doen of na te laten, dan meldt Hij/Zij/Hun dit dan aan de bevoegde instanties.
1.4.4 Verantwoordelijkheid
21. Is een voorbeeld voor anderen en onthoudt zich van gedragingen en uitlatingen waardoor de sport in diskrediet wordt gebracht, ook bij het gebruik van sociale media.
22. Is er zich van bewust dat we met z'n allen verantwoordelijk zijn voor de integriteit van onze sport(en): wanneer Hij/Zij/Hun wordt gevraagd iets te doen wat in strijd is met deze gedragscode, zijn/haar gevoel of normen en waarden, meldt de official dit. Ook wanneer de official iets verdachts opmerkt is Hij/Zij/Hun verplicht dit te melden.
23. Zorgt voor een veilige omgeving in en rond de competitie in samenwerking met de organiserende instantie, trainers/coaches en begeleiders. Hij houdt zich aan de veiligheidsnormen en -eisen en schept een omgeving en sfeer waarin sociale veiligheid gewaarborgd is en ook zo wordt ervaren.
24. Respecteert te allen tijde de toepasselijke regels inzake bescherming van persoonsgegevens zoals omschreven in de Algemene Verordening Gegevensbescherming, door onder meer de in het kader van zijn/haar/hun functie verkregen persoonsgegevens:
• Enkel aan te wenden in het kader van de afgesproken samenwerking;
• In geen geval door te spelen aan derden;
• Er vertrouwelijk mee om te gaan;
• Niet te kopiëren, behalve met het oog op back-up;
• Een eventuele datalek (verlies van de persoonsgegevens aan derden) onmiddellijk te melden.
Hij/Zij/Hun is aansprakelijk voor de schade die voortvloeit uit het niet naleven van deze verplichting, maar kan evenwel niet aansprakelijk zijn voor de schade die voortvloeit uit het naleven van instructies van de opdrachtgever (bijvb. club). Deze laatste heeft het recht om op elk ogenblik de naleving van deze overeenkomst te controleren.
1.5. GEDRAGSCODE CLUB- EN FEDERATIEVERANTWOORDELIJKEN EN -MEDEWERKERS
Integriteit begint bij de verantwoordelijken. Als sportfederatie en -clubs hebben we een voorbeeldfunctie naar onze leden. Het is dan ook daarom dat alle bestuurders, werknemers en andere gemandateerden van Vlas | Sportiv, alsook alle bestuurders, vrijwilligers en eventueel werknemers van de clubs geacht worden hun functie binnen onze sporten integer te verrichten.
De club- en federatieverantwoordelijke en -medewerker:
1.5.1 Basisgedragscode
1. Houdt zich aan alle bepalingen van de basisgedragscode van Vlas | Sportiv.
1.5.2 Professionaliteit
2. Weet het belang van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hij/Zij/Hun beoefent zijn functie op een efficiënte en ethische wijze, rekening houdend met ieders belangen bij de sport. In de uitoefening van zijn functie overtreedt Hij/Zij/Hun nooit regels uit deze gedragscode.
3. Is betrouwbaar en houdt zich aan de regels, waaronder de statuten, reglementen en besluiten van de federatie, en de afspraken. Informatie wordt gebruikt voor het doel van de organisatie. Hij/Zij/Hun gebruikt vertrouwelijke informatie niet voor eigen gewin of ten gunste van anderen.
4. Stelt zich dienstbaar op en handelt altijd in het belang van de vereniging of andere rechtspersoon en richt zich op het belang van de leden.
1.5.3 Persoonlijke integriteit
5. Is zorgvuldig, handelt met respect en stelt gelijke behandeling voorop. Belangen worden op een correcte wijze gewogen. Hij/Zij/Hun is zorgvuldig en oprecht bij het vermelden van ervaring en functies en gaat zorgvuldig en correct om met vertrouwelijke informatie.
6. Heeft respect en behandelt mensen eerlijk en gelijk, ongeacht geslacht, ras, land van herkomst, atletisch vermogen, kleur, seksuele geaardheid, geloof, politieke mening, sociaaleconomische status etc.
7. Onthoudt zich van gedragingen waardoor de sport in diskrediet kan worden gebracht, gedraagt zich hoffelijk en respectvol, en onthoudt zich van grievende en/of beledigende opmerkingen.
8. Blijft van anderen af, raakt niemand aan tegen zijn of haar wil, gebruikt geen fysiek geweld en onthoudt zich van seksueel grensoverschrijdend gedrag.
9. Is financieel transparant en zal nooit enige vorm van corruptie, fraude of omkoping aanwenden.
10. Neemt geen giften aan: er mogen geen giften in de vorm van een geld of natura worden aangeboden of aangenomen. Geschenken met een (geschatte) tegenwaarde van meer dan €250 moeten in elk geval worden gemeld bij de voorzitter van het betreffende bestuur.
11. Voorkomt (de schijn van) belangenvermenging. Hij/Zij/Hun vervult geen nevenfuncties die in strijd zijn, of kunnen zijn met zijn/haar functie en gaat geen financieel belang aan dat in strijd kan zijn met zijn/haar functie. Hij/Zij/Hun voorkomt bij samenwerkingsvormen en -relaties de schijn van bevoordeling in strijd met eerlijke concurrentieverhoudingen.
12. Is zich bewust van de risico's van matchfixing en handelt voorzichtig. Hij/Zij/Hun verstrekt geen informatie over een wedstrijd of een aspect van een wedstrijd aan bookmakers of anderen waarbij Hij/Zij/Hun betrokken is en de informatie niet openbaar is gemaakt. Hij/Zij/Hun is verplicht (een vermoeden van) matchfixing of doping, of pogingen daartoe, te melden bij de bevoegde instanties.
13. Onthoudt zich van andere handelingen die gericht zijn op het onrechtmatig beïnvloeden van uitslagen van wedstrijden, waaronder het indirect opdragen, toestaan en/of iemand in de gelegenheid te stellen om de genoemde weddenschappen aan te gaan.
1.5.4 Verantwoordelijkheid
14. Onderschrijft de verantwoordelijkheid van Vlas | Sportiv. Hij/Zij/Hun draagt bij aan de verantwoordelijkheid van Vlas | Sportiv voor onze sporten en bij inhoudelijke en maatschappelijke relevante gewenste thema's.
15. Zet zich intensief in om ervoor te zorgen dat alle leden de relevante regels naleven, waaronder o.a. de sportreglementen, de statuten, het intern reglement, het eventuele tuchtreglement, de diverse gedragscodes, het dopingreglement, het reglement matchfixing, het reglement grensoverschrijdend gedrag, alsook de van toepassing zijnde wetgeving, huisregels of andere van toepassing zijnde normen.
16. Zorgt voor goede werkomstandigheden en veiligheid: zowel Vlas | Sportiv als de aangesloten clubs streven naar optimale arbeidsomstandigheden, waardoor de veiligheid en de gezondheid van de medewerkers zo veel als mogelijk wordt gewaarborgd en waardoor het welzijn van hen zo veel als mogelijk wordt bevorderd. Zowel Vlas | Sportiv als de aangesloten clubs verlangen dat hun bestuurders zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van het milieu en het efficiënt gebruik van onze natuurlijke hulpbronnen. Daarom zullen zij de aan hen toegekende of ter beschikking gestelde materialen, uitrusting, apparatuur en andere activa zorgvuldig als "goed huisvader" beheren, er op een juiste wijze mee omgaan en gebruiken voor zakelijke doelen.
17. Werkt mee aan een heldere en open communicatie: Op alle niveaus wordt eenieder zo geïnformeerd dat iedereen zijn/haar vastgestelde rol binnen de organisatie optimaal kan vervullen. Communicatie met medewerkers of vrijwilligers, tussen bestuurders en met externen zal op een eerlijke en open manier plaatsvinden.
18. Zet zich in voor een goede samenwerking: Het is belangrijk dat iedereen, zowel intern als extern, goed met elkaar samenwerkt.
19. Spant zich in om het onderwerp integriteit bespreekbaar te maken en te houden. Zorgt voor een bepaalde mate van alertheid in de organisatie voor onbehoorlijk en/of grensoverschrijdend gedrag. Stimuleert het melden van ongewenst gedrag. Treedt adequaat op tegen het schenden van regels, normen door sporters, trainers, officials, werknemers, begeleiders/supporters en anderen.
20. Spant zich in om louter samen te werken met integere partners, zijnde onder meer, maar niet beperkt tot werknemers, functionarissen, ondernemers, zaakwaarnemers, leveranciers en sponsors.
21. Is waakzaam en alert op signalen van (mogelijke) overtredingen van deze gedragscode en aarzelt niet om signalen te melden aan het betreffende bestuur, de vertrouwenspersoon van de club, de API, het Meldpunt van Vlas | Sportiv of de Vlaamse hulplijn 1712.
22. Leeft en respecteert te allen tijde de toepasselijke regels inzake bescherming van persoonsgegevens zoals omschreven in de Algemene Verordening Gegevensbescherming, door onder meer de in het kader van zijn/haar functie verkregen persoonsgegevens:
• Enkel aan te wenden in het kader van de afgesproken samenwerking;
• In geen geval door te spelen aan derden;
• Er vertrouwelijk mee om te gaan;
• Niet te kopiëren, behalve met het oog op back-up;
• Een eventuele datalek (verlies van de persoonsgegevens aan derden) onmiddellijk te melden.
Hij/Zij/Hun is aansprakelijk voor de schade die voortvloeit uit het niet naleven van deze verplichting, maar kan evenwel niet aansprakelijk zijn voor de schade die voortvloeit uit het naleven van instructies van de opdrachtgever (bijvb. club). Deze laatste heeft het recht om op elk ogenblik de naleving van deze overeenkomst te controleren.
23. Is voorzichtig bij het gebruik van persoonlijke foto's. Voor algemene sfeerfoto's (groepsfoto, niet duidelijk op één of enkele personen gericht, maar eerder bedoeld om een algemeen sfeerbeeld te tonen) is er geen toestemming vereist. Voor gerichte foto's moet zeker toestemming van de gefotografeerde worden gevraagd om deze te kunnen publiceren. Dit kan stilzwijgend of mondeling gebeuren, maar is moeilijker om nadien te kunnen bewijzen. Als een persoon weigert om op een sfeerbeeld terecht te komen, moet dit uiteraard worden gerespecteerd.
Fiches met een relevante samenvatting van deze gedragscode wordt per categorie verspreid naar alle clubs en zijn tevens terug te vinden op onze website onder het menu "Gezond en Ethisch Sporten".