Wat is handboogschieten



Handboogschieten is één van de oudste sporttakken uit onze geschiedenis.

Hedendaags is "het doelschieten" de meest gekende Olympische discipline.

De traditionele sport, discipline "het wipschieten" heeft de laatste jaren veel van haar pluimen verloren.

Het wipschieten is een discipline met een rijke geschiedenis die niet mag verloren gaan. Het wipschieten kan zowel op een liggende wip als op een staande wip.

Onze discipline

Staande wip is een discipline in het handboogschieten waarbij op een wip van 27 meter hoogte wordt geschoten. Deze sport is vooral in Vlaanderen populair, maar wordt ook beoefend in Zeeuws Vlaanderen, Zuid Beveland, Noord-Frankrijk en Canada.

Soorten schietingen

Europese kampioenschappen: deze schietingen worden hoofdzakelijk ingericht door de Nationale bonden van België, Frankrijk en Nederland

Nationale kampioenschappen: deze schietingen worden ingericht door de K.N.B.B.W. waarbij elke handboogmaatschappij peletons van 5 schutters afvaardigd.

Nationale Keizerschieting: deze wordt jaarlijks ingericht door de K.N.B.B.W. waarbij elke Handboogmaatschappij staande wip zijn Koning afvaardigd.

Nationaal jeugdkampioenschap: deze wordt ingericht door de K.N.B.B.W. waarbij de beste jeugdschutters uit het jeugdcriterium het per categorie tegen elkaar opnemen om de kampioen van België aan te duiden.

Nationale Koningschieting voor de jeugd: deze schieting wordt ingericht door de K.N.B.B.W. waarbij elke jeugdschutter per categorie kan meestrijden voor de titel.

Nationaal jeugdcriterium: deze schietingen zijn verdeeld over 8 tot 10 verscheidene handboogmaatschappijen, de jeugd wordt onderverdeeld in 3 categorieën (minimiemen, scholieren en juniors) en staat onder toezicht van de K.N.B.B.W.

Bondsschietingen: deze schietingen worden tijdens het Nationaal Congres verloot onder de aanwezige handboogmaatschappijen, dit is een schieting met bondsprijzen en geldprijzen.

Beschrijfschietingen: dit zijn schietingen die beurtelings worden ingericht door alle handboogmaatschappijen om de verbroedering met andere Gilden te bewerkstelligen. Dit kunnen zowel herdenkingschietingen, prijsschietingen, jubileumschietingen als gewone schietingen zijn.

Blokschietingen: dit zijn schietingen waarbij de zeer goed geoefende schutters onderling kunnen strijden om de wedstrijd te winnen. Dit kan geschieden op enkel de hoofdvogel, de 7 hoge of de hoofdvogels en hoekvogels.

Koningschieting: deze schieting wordt jaarlijks ingericht door elke Gilde afzonderlijk waarbij elk lid mag strijden om de koningsvogel neer te halen.

Ledenschieting en/of puntenschietingen: deze schietingen worden ingericht door elke Gilde afzonderlijk, dit zijn voornamelijk schietingen waarbij de leden strijden om de titel van Kampioen en/of winnaar van de nevenklasementen.

Verscheidene: dit zijn kampioenschappen die worden ingericht door verscheidene Gilden (grote prijs Canteclaer te Deinze, 't Minneke te Bissegam, de Gouden Pijl te Oostende, ...)